FARKASLYUK

A kis bányászfalu

Jó szerencsét kedves Barátaim, Ismerőseim!

Ez itt egy nem szokványos oldal, ti is megbizonyosodhattok róla, amint végignézitek a fotóalbumot (a fotók albumokba rendezve). Higgyétek el, megéri! Szándékosan lett ilyen. A jelenlegi elanyagiasodott és közösségtől elforduló világunkban szükség van egy ilyen oldalra is. Az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig megismerhetik, hogy milyen szép volt a település és mennyire összetartó volt a közösség. Köszönet mindenkinek, aki segített az oldal létrehozásában.

Egy kis történelem Tőlem Nektek:

A Sturman-család vagyonát, juhait egy télen farkasok tizedelték meg. A farkasok ellen hajtóvadászatot tartottak, majd utána borozgatás közben nevezték el a tanyát Farkaslyuknak. A településen a XIX.sz. végén és a XX.sz. elején kezdték felfedezni a talajban rejlő hatalmas értéket, a szenet. 1914.április 4-én nyitották meg az első tárnát. 1990. január 22-én jött ki az utolsó csille szén. 1914 és 1990 között 15,5 millió tonna szenet termeltek ki a föld gyomrából.

A településen kiemelkedő kulturális- és sportélet volt. Többek között Arany- és Ezüst-koszorús minősítésű dalárda, fúvószenekar, népitánc- és színjátszó csoport működött nagy sikerrel. Csodálatos művelődési ház adott otthont a kultúrának és a szórakozásnak. 1947-ben megalakult a röplabda szakosztály, a fiúk egészen az NB I-ig jutottak el és országos ismertségre tettek szert. 1999.május 1-től önálló község lett Farkaslyuk (előzőleg Ózd I. kerülete).

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 12
Heti: 26
Havi: 26
Össz.: 4 168

Látogatottság növelés
Oldal: Bemutatkozás
FARKASLYUK - © 2008 - 2020 - farkaslyuk.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »